Legkeresettebb alkotók
 • Vaszary János keresett alkotó
  Vaszary János
 • Vaszary János keresett alkotó
  Vaszary János
 • Vaszary János keresett alkotó
  Vaszary János
 • Aba-Novák Vilmos keresett alkotó
  Aba-Novák Vilmos
 • Patkó Károly keresett alkotó
  Patkó Károly
 • Vaszary János keresett alkotó
  Vaszary János
 • Vaszary János keresett alkotó
  Vaszary János
 • Aba-Novák Vilmos keresett alkotó
  Aba-Novák Vilmos
 • Vaszary János keresett alkotó
  Vaszary János
 • Vaszary János keresett alkotó
  Vaszary János

Bertalan Albert (1899-1957)

Életrajz

festőművész
1899. szeptember 21. – Párizs, 1957. december 28.

Körmendi-Frim Jenőnél és Kernstok Károly szabadiskolájában kezdte tanulmányait Budapesten, majd Szolnoki művésztelepen Fényes Adolfnál tanult. Ezután a Nagybányai művésztelepen képezte magát tovább mint Iványi-Grünwald Béla és Réti István tanítványa. 1924-ben Párizsban a Julian Akadémiát látogatta. Az École de Paris stílusában főleg tájképeket, zsánerképeket és portrékat festett. 1925-ben Nagybányán dolgozott Iványi Grünwald Béla és Réti István mellett, és ugyanabban az évben egyéni kiállítása volt a párizsi Galerie Bernheim Jeune-ben. 1925-ben megkapta a Szinyei Merse Pál-díjat. 1926-ban szerepelt először a Salon des Indépendants-on, amelyen azután 1955-ig rendszeresen részt vett. 1926-ban a Salon d’Automne-on, 1927-ben a budapesti Tavaszi tárlaton, 1928-ban az Ernst Múzeumban, 1930-ban pedig a Salon des Tuileries-n mutatta be képeit.Tagja volt a Paál László Társaságnak és az UME-nak. A húszas évek végén a párizsi Galerie Boucheny-Bénézit foglalkozott képeivel. 1928-ban az Ernst Múzeumban bemutatta Párizsban készült festményeit.
1929-ben költözött végleg Párizsba, ott nősült meg, első házassága válással végződött. (Felesége utóbb Dubuffet második felesége lett)  Bertalan Albert később másodszor is megnősült, amely sikeres lett és gyerekei születtek, akik közül az egyik táncosnő lett. Ő volt a modellje a festő táncosnőket ábrázoló képeinek.
Családja megélhetésének biztosítása érdekében foglalkozott festmények restaurálásával is, nagyon sok megrendelést kapott, e rendkívül hasznos tevékenysége egyéni művészeti munkásságát háttérbe szorította. Széles látókörű, nagy műveltségű ember volt, emiatt nagy népszerűség övezte barátai körében. Különösen jó barátságban volt François Gall-lal és André Levével.
Bertalan emellett az Ecole de Paris  stílusában, főleg tájképeket, zsánerképeket és portrékat festett. 1947-1948-ban szerepelt újra magyarokkal kiállításokon. 1947-ben egy ceruzarajzát állította ki az Európai Iskola Francia–magyar kiállításán. Ugyancsak 1947-ben három festménye, a Paysage (Táj), Peintre (A festő) és a Le port (Kikötő) szerepelt a magyar művészek kiállításán a Galerie du Bussyben. 1948-ban két magyar vonatkozású kiállításon, a Nemzeti Szalon francia, spanyol köztársasági és magyar művészeket bemutató tárlatán és a stockholmi Nationalmuseumban rendezett Magyar Grafikai Kiállításon is részt vett. Utoljára 1970-ben Párizsi külváros című festményével jelentkezett a XX. századi magyar származású művészek külföldön című Műcsarnokbeli kiállításon.
2011. július 22. és augusztus 13. közt Makay és kortársai - 20. századi jászsági képzőművészek kiállítása címen a Hamza Múzeum és a Jászberényi Múzeum emlékkiállítást rendezett azon jászberényi festők tiszteletére, akiknek művészetére hatással voltak a Szolnoki művésztelep stílus irányzatai, ezen festők művei közé válogattak be Bertalan Albert festményeket is.
Művei közgyűjteményekben
-Institut national d’histoire de l’art (INHA) - Jacques Doucet Gyűjtemény, Párizs
-Janus Pannonius Múzeum, Pécs
-Képgaléria (Érsekújvár, ma Nové Zámky, Szlovákia
-Musée départemental de l'Oise, Beauvais, Franciaország
-Jászberényi Múzeum, Jászberény

Lexikális referencia